Theorie examen aanvragen:
Je hebt een DigiD nodig om een theorie-examen te reserveren. Een DigiD aanvragen is makkelijk en gratis, maar kan vijf dagen duren. Hou daar rekening mee. |
Zo vraag je online je theorie-examen aan
- Ga naar Mijn CBR en log in met DigiD.
- Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
- Volg de instructies op het scherm.
- Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
- Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
- Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
- Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
- Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.
Let op!
- Om theorie-examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Controleer of je die hebt vóórdatje je theorie-examen aanvraagt. Je moet ook in de gemeentelijke basisadministratie zijn ingeschreven.
- Wil je je examendatum veranderen? Dat kun je zelf online regelen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor DigiD nodig. Is de examendatum al binnen een week? Dan kun je de datum nog wel veranderen, maar alleen als op een eerder moment nog plaats is. Heb je je examen aangevraagd via je rijschool, en wil je de datum veranderen? Neem dan contact op met je rijschool.
Hoe gaat het op het examencentrum?
Zorg dat je ongeveer een kwartier van tevoren aanwezig bent op het examencentrum. En neem een geldig identiteitsbewijs mee.
- Bij het CBR meld je je aan de receptie.
- Daar controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen gaat doen.
- In sommige examencentra krijg je ook een sleuteltje van een locker. Daar kun je voor het examen je spullen in opbergen. Mobiele apparatuur zijn namelijk niet toegestaan tijdens het examen.
- Meestal moet je nog even wachten en roept de CBR-medewerker je binnen.
Hoe gaat het theorie-examen in zijn werk?
Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Het examen gaat als volgt in zijn werk:
- Je krijgt eerst uitleg van een CBR-medewerker.
- Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen.
- Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie op een grote tv-monitor. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR-auto.
- Het theorie-examen bestaat uit twee delen.
1. Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van Gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
2. Verkeersregels en verkeersinzicht. Je krijgt 30 vragen over Verkeersregels en 10 vragen over Verkeersinzicht. Je moet van Verkeersregels en Verkeersinzicht 35 vragen of meer goed hebben.
Klassikaal of individueel
Het klassikale examen leg je af in een examenzaal tegelijk met andere kandidaten. Het individuele examen doe je alleen in een ruimte met een theoriemedewerker. De vragen worden op dezelfde manier gesteld als bij het klassikale examen.
De uitslag
Na afloop van het examen moet je een paar minuten wachten en dan krijg je de uitslag. De medewerker vertelt je of je geslaagd of gezakt bent. Je krijgt een formulier waarop kun je per examenonderdeel zien hoeveel vragen je fout hebt beantwoord.
Als je gezakt bent weet je zo waar je extra aan moet werken voor je volgende theorie-examen. Als je bent geslaagd registreren wij dat in ons systeem. Je uitslag ‘geslaagd’ is 1,5 jaar geldig.
Zorg dat je je lesstof kent!
Zorg dat je je theorie goed kent. Hoe je je lesstof leert, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Tips:
- Je kunt theorielessen volgen bij een rijschool. Dit is niet verplicht. Je vergroot natuurlijk wel de kans dat je slaagt voor je theorie-examen. Een deel van de rijscholen biedt naast praktijklessen ook theorielessen aan.
- Je kunt de theorie ook zelf leren met hulp van een theorieboek. Je kunt dat kopen bij (web)boekenwinkels, je rijschool en uitgevers van verkeersmiddelen. Er bestaan ook cd-roms.
- Ook is het mogelijk online een cursus te volgen en te oefenen. Er zijn verschillende websites die cursussen aanbieden.
- Alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden kun je vinden op www.rijksoverheid.nl
Het CBR geeft zelf geen oefenmateriaal uit.