Info over tussentijdse toets en het rijexamen.                                CBR logo                                 

Wie voor het auto-rijexamen in opleiding is in Tilburg kan de opgedane kennis en vaardigheden tussentijds testen met een proef, de tussentijdse toets.

De toets verloopt als een echt examen. Een examinator van het CBR beoordeelt hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Tijdens deze toets worden de examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens officiële exameneisen. Je instructeur rijdt ook mee. De toets duurt even lang als een echt examen.

* Na afloop van de toets krijg je advies over de onderdelen waar je nog aan moet werken.

* De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de toets bij veel kandidaten weggenomen. Bovendien is het soms mogelijk je examen af te leggen bij dezelfde examinator die ook je TTT heeft afgenomen.

* Tijdens de toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel 'bijzondere manoeuvres' op het eerstvolgende praktijkexamen.

Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans met een tussentijdse toets aanzienlijk wordt vergroot. Het CBR raadt je aan de toets op ongeveer twee derde van de rij-opleiding af te leggen.

Heb je nog meer vragen over deze toets? Laat het mij weten.

Het rijexamen

Het examen gaat niet anders dan je TTT. Ook deze wordt in omgeving Tilburg gereden. Je gaat een stukje rijden, en daarna krijg je te horen of je geslaagd bent.

Het hele examen duurt ongeveer 55 minuten. Het daadwerkelijke autorijden duurt ongeveer 35 minuten.

Een aantal belangrijke dingen om mee te nemen zijn:

* Oproepkaart (heeft de verkeersschool)
* ID
* Theorie certificaat
* Verklaring van geschiktheid (heeft de verkeersschool)
* TTT formulier

 

Iedereen die na 1 oktober zijn rijbewijs haalt heeft te maken met het nieuwe rijbewijs. Dat houdt in dat wanneer je geslaagd bent je geen papieren meer mee krijgt. Het is de bedoeling dat je de dag na je slagen het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente waar je ingeschreven staat.
Het duurt daarna nog vier werkdagen voordat je het officiële rijbewijs krijgt.

Let op: je mag absoluut geen motorvoertuig besturen tot je het officiële rijbewijs in handen hebt